Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس مرکز تحقیقات زیست‌فناوری کاربردی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران گفت: داشتن سؤالات بنیادین و راهکارهایی برای پاسخ به آن‌ها در جهت حل مشکلات جامعه می‌تواند جزو بهترین راهکارهای تولید علم برای اساتید و دانشجویان باشد.

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن 40 درصد از سهم آموزش عالی کشور اقدامات مؤثری در حوزه علم و فناوری انجام داده و همیشه در مسیر اعتلای علم و پژوهش ایران اسلامی گام برداشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این دانشگاه با داشتن واحدهای دانشگاهی مسئله‌محور و کارآمد، به تربیت دانشجویانی ایده‌پرداز، کارآفرین و با انگیزه می‌پردازد تا با دانش خود بتوانند علم را با تکنولوژی روز ارتقا دهند و در مسیر رشد پرشتاب علمی کشور مؤثر واقع شوند. همچنین اساتید نخبه و با تجربه‌ای در این دانشگاه وجود دارند که دارای مقالات پراستناد علمی و اختراع‌های مختلف هستند که هرکدام گنجینه‌ای برای دانشگاه آزاد اسلامی محسوب می‌شود.

در همین راستا با مریم اسلامی، رئیس مرکز تحقیقات زیست‌فناوری کاربردی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران به گفتگو نشسته‌ایم. از دیگر عناوین مریم اسلامی می‌توان به پزشک و دارنده مدرک دکتری تخصصی ژنتیک، رئیس کمیته بین‌الملل EDC دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، مشاور ژنتیک و فلوشیپ پزشکی بازساختی از دانشگاه هاروارد آمریکا و برترین مخترع زن سال ۲۰۰۸ از طرف سازمان جهانی مالکیت معنوی سازمان ملل متحد (وایپو) اشاره کرد. مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

بهترین راهکار تولید علم داشتن سؤالات بنیادین و پاسخ به آن‌ در جهت حل مشکلات جامعه است

آنا: اساتید و دانشجویان چگونه می‌توانند به تولید علم کمک کنند؟

اسلامی: برای تولید علم نباید فقط به نوشتن مقالات بسنده کنیم بلکه تولید علم زمانی اتفاق می‌افتد که کار علمی، پژوهشی و پایان‌نامه‌ بتواند مشکلی از مشکلات جامعه را حل کند.

در حوزه کاری ما که پزشکی، ژنتیک و مشاوره ژنتیک است با دیدن مشکلاتی که در جامعه وجود دارد و بیماری‌ها و راهکارهایی که برای پیشگیری، تشخیص و درمان مفید است، می‌تواند به‌عنوان موضوعی در تولید علم مطرح شود.

قطعاً در هر کدام از رشته‌های تحصیلی، اگر به طرح یک پرسش اساسی و بنیادین درباره مشکلات موجود و رسیدن به جواب آن‌ها برسیم، می‌تواند هم مشکلی از مشکلات جامعه را حل کند و هم در کنار آن منجر به تولید مقالات، کتاب، اختراع و دستاوردهای دیگر علمی شود. بنابراین داشتن سؤالات بنیادین و راهکارهایی برای پاسخ به آن‌ها در جهت حل مشکلات جامعه می‌تواند جزء بهترین راهکارهای تولید علم برای اساتید و دانشجویان باشد.

ماجرای انتخاب شدن یک ایرانی به‌عنوان برترین مخترع زن جهان

آنا: چگونه موفق‌ شدید که به عنوان برترین مخترع زن سال ۲۰۰۸ از طرف سازمان جهانی مالکیت معنوی سازمان ملل متحد (وایپو) انتخاب شوید؟ چه معیارهایی مدنظر داوران سازمان بود؟

اسلامی: با همین نگاه درباره تولید علم در طول سال‌های 2001 تا 2008 تحقیقات بسیاری در مورد نقش اکسترنال فیکساتورها در درمان بیماری‌های استخوانی و مقایسه آن‌ها با اینترنال فیکساتورها انجام دادم و برای انجام این کار در قالب پایان‌نامه دوره دکتری حرفه‌ای، به شکل تألیف کتاب و بخشی از آن به به عنوان اختراع که بعداً پتنت آمریکا هم شد اقدام کردم.

در عین حال به دلیل مطالعات گسترده‌ای که در این زمینه انجام شده بود، سعی داشتم که آن را در مجامع بین‌المللی نیز مطرح کنم و یکی از مهم‌ترین نمایشگاه‌ها و مسابقات بین‌المللی در زمینه اختراعات در کشور سوئیس است که در سال 2008 طی فراخوانی که داده بودند و به دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران رسیده بود، کارهایمان را طی آن فراخوان به دانشگاه تحویل دادیم و بعد از انجام داوری‌های اولیه‌ای که انجام شده بود، از ایران یک تیم بالای 20 نفره انتخاب شد که بنده از سوی دانشگاه آزاد در فروردین‌ماه سال 1387 عازم کشور سوئیس شدم.

در آنجا با حضور بیش از هزار و 400 مخترع بین‌المللی از 47 کشور دنیا در شهر ژنو سوئیس، بزرگترین نمایشگاه بین‌المللی اختراعات برگزار شد. در این نمایشگاه که طی چند روز با حضور مخترعان، کمپانی‌های بزرگ بین‌المللی و رسانه‌ها برگزار می‌شود، مخترعان به ارائه دستاوردهای خودشان می‌پردازند. بنده هم کارهای خود را در آنجا ارائه دادم.

ضمن اینکه قبل از حضور بنده در سوئیس، اعلام شده بود که روی کار شما حساسیت بیشتری بوده است، به دلیل اینکه من آن‌موقع به‌عنوان یک دانشجوی پزشکی توانسته بودم اختراع داشته باشم و کتاب و مقالاتی نیز تألیف کنم که به کنگره‌های بین‌المللی ارائه شده بود و به من گفته بودند تمام اطلاعات مربوط به کار را همراه خودتان بیاورید.

زمانی که کار خود را آنجا ارائه کردم، بعد از چند روز با حضور داوران بین‌المللی که نزدیک به 88 نفر بودند تحقیق من در زمینه نوآوری بودن، کاربردی بودن و امکان حل مشکلات بشریت داوری شد. تحقیق بسیار گسترده‌ای داشتم و توانسته بودم بر روی بیش از 2 هزار بیمار به شکل مقایسه‌ای و با روش‌های معمول اقداماتی انجام دهم.

هنگامی که داوری‌ها انجام شد، در روز آخر که روز اعطای جوایز و اعلام نتایج بود، اعلام شد که از طرف سازمان جهانی مالکیت معنوی ملل متحد (وایپو) مخترع برتر شدید و با حضور دبیرکل آن سازمان، یک نشان به من عطا شد. در آن جلسه به بنده مدال طلا، دیپلم افتخار و دو هزار دلار به‌عنوان برترین زن مخترع سال 2008 داده شد که خبر آن هم در خبرگزاری‌ها و مجله وایپو منعکس شد و هدف‌شان از انجام این کار شناساندن اختراع و مخترع در سطح بین‌المللی بود.

نکته جالب این بود که در نمایشگاه اختراعات 130 مخترع بین‌المللی از کشور روسیه و مخترعان بسیاری از آمریکا و سایر کشورهای اروپایی حضور داشتند و مخترعان قدرتمندی نیز بودند اما فقط ایران توانست عنوان برتر را کسب کند. در عین حال همان سال مدال طلای سوئیس و دیپلم افتخار آنجا را نیز دریافت کردم، همچنین مدال تسلا از کشور صربستان و دیپلم افتخار آنجا و نشان ویژه از وزارت علوم کشور مولداوی همراه با مدال آنجا را کسب کردم.

آنا: آیا در نمایشگاه‌های بین‌المللی دیگری هم شرکت کردید؟

اسلامی: بله، برای اولین بار نمایشگاه بین‌المللی زنان جهان در کره جنوبی برگزار شد و اختراع من به‌عنوان تنها اختراعی که توانست در یک سال دو بار نشان سازمان ملل و وایپو را از آن خود کند، در سئول نیز مجدداً مدال طلا و دیپلم افتخار سازمان ملل و عنوان برترین مخترع سال را دریافت کرد. در همان سال نیز نشان نوآوری و شکوفایی و عنوان زن نخبه و برگزیده سال 87 را از ریاست جمهوری کسب کردم و مفتخر بودم که در نمایشگاه اختراعات شیراز به‌عنوان جوان نوآور خدمت مقام معظم رهبری سخنرانی داشته باشم و کار خود را ارائه دهم.

با توجه به اینکه خبر پیروزی ایران و اختراع و پژوهش اینجانب در رسانه‌های بین‌المللی و تلویزیون سوئیس منعکس شد، سفیر ایران در سوئیس نیز از بنده برای شرکت در ضیافت پیروزی دعوت کرده بود. همچنین وقتی به ایران بازگشتم پیام کتبی سفیر را دریافت کردم. پس از شرکت در نمایشگاه، موفق شدم اختراع خود را به شکل بین‌المللی در PCT و اداره ثبت اختراعات آمریکا نیز به شکل پتنت ثبت کنم و زمینه‌ای برای ورود بنده به دانشگاه هاروارد و آغاز تحقیقات بعدی‌ام شد.

نشان دادن کاربردی شدن علم برای تشویق دانشجویان به سمت تولید علم

آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت تولید علم و شرکت در جشنواره‌های علمی و پژوهشی ملی و بین‌المللی چه راهکارهایی وجود دارد؟

اسلامی: یکی از مهم‌ترین راهکارهایی که برای تشویق دانشجویان وجود دارد، به چشم آمدن اهمیت قائل شدن نسبت به علم و عالم، در جامعه است. اگر در بخش حمایتی، تشویقی و اعطای جوایز بتوانیم حمایت‌ از بخش علمی را گسترش دهیم و در عین حال کاربردی شدن علم و کمکی که تولید علم می‌تواند در حل مشکلات جامعه انجام دهد را نشان دهیم، موجب ایجاد انگیزه در دانشجویان می‌شود.

همچنین مدل‌ها یا الگوهایی را که در تولید علم موفق شدند و به‌عنوان الگوهای مثبتی بودند می‌توانیم به جوانان بشناسانیم. برای شرکت دانشجویان در جشنواره‌های علمی و پژوهش‌های ملی و بین‌المللی می‌توان با تشویق اساتید و کمک کردن به دانشجویان برای پیدا کردن این مهارت که چگونه می‌توانند در جشنواره‌ها حضور فعال داشته باشند، نیز اقدام کرد.

ضمن اینکه به هر حال باید برای دانشجویانی که به‌عنوان کادر علمی یا اجرایی در نمایشگاه‌ها فعالیت می‌کنند، از لحاظ مادی هم فکری شود. این موضوع می‌تواند به‌عنوان مشوق‌هایی باشد که به دانشجویان انگیزه می‌دهد. همچنین هر تولید علمی و هر ارتباط علمی و پژوهش بین‌المللی که بتواند دستاورد بزرگی داشته باشد، موجب افتخار بشریت، کشور و هر فردی به‌عنوان یک ایرانی است که با تقویت این عِرق ملی در دانشجویان می‌توانیم آن‌ها را بیشتر به سمت شرکت در همایش‌های علمی بین‌المللی تشویق کنیم.

کارهای علمی انجام دادن حمایت مسئولان دانشگاه و سیاست‌گذاران سطح بالاتر در کشور را می‌طلبد. به همان اندازه‌ای که به ورزشکار و هنرمند مطرح بها داده می‌شود باید افراد علمی شاخص نیز مورد حمایت قرار بگیرند.

آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی می‌کنید؟ معمولا برخی دانشجویان گلایه دارند که حتی جایزه ما را نداده‌اند.

اسلامی: به هر حال وزارت علوم و وزارت بهداشت و بنیادهای متولی حمایت از نخبگان، سعی خود را تا حد ممکن انجام می‌دهند ولی گلایه‌‌هایی دانشجویان همیشه بوده است. دانشجویی که با کمترین امکانات به سمت مسائل علمی روی می‌آورد، انتظار دارد که بیشتر از این‌ها مورد حمایت قرار بگیرد.

ما نمی‌خواهیم شرایط به‌گونه‌ای باشد که یک رتبه برتر علمی وقتی جایزه‌اش را دریافت کرد بگوید اگر من فوتبالیست یا خواننده شده بودم الان با کسب این عناوین، قراردادهای آنچنانی با قیمت بالا به من پیشنهاد می‌شد. ضمن احترامی که برای این عزیزان ورزشکار و هنرمند قائل هستم ولی این تفاوت‌ها به‌نوعی باعث سلب انگیزه از جوانان علمی ما می‌شود.

بنابراین همیشه رویکرد مسئولان در جهت بهبود شرایط و برگزاری مطلوب جشنواره‌های علمی بوده اما گلایه‌های دانشجویان در مورد برخی جشنواره‌ها که جوایزی نامتناسب با شأن و جایگاه محقق و عالم داده شده، درست است و مسئولان باید این مسئله را حل کنند. امیدواریم روزی برسد که با جامعه علمی و پهلوانان عرصه علمی نیز مانند پهلوانان دیگر عرصه‌ها برخورد شود و مورد حمایت فراوان قرار بگیرند.

انتهای پیام/4118/

منبع: آنا

کلیدواژه: مریم اسلامی زن تولید علم دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران نخبه مخترع دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران حل مشکلات جامعه دیپلم افتخار سازمان ملل بین المللی جشنواره ها تولید علم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۲۵۱۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک از دانشجویان برای اثاث کشی خانه استاد/ انصراف از دانشگاه به دلیل رفتارهای زشت استاد

ماجرای یک استاد ناهنجار

در سال های اخیر دانشجویان مختلفی در رشته شیمی دانشگاه ... *ترک تحصیل یا مهاجرت کرده‌اند. علت این ترک تحصیل یا مهاجرت اما جالب است و گفته شده که ریشه‌های رفتاری در درون دانشگاه دارد. عموم دانشجویان نخبه پسر و دختر در مقطع دکتری شیمی بیان کرده‌اند که به دلیل روش‌های نادرست اخلاقی و فشارهای روانی و رفتاری داخل دانشگاه، از ادامه تحصیل انصراف داده اند.

مشاهدات عینی دانشجویان

گذشته از مشاهدات عینی و روایت های گوناگون دانشجویان، تحقیق و بررسی‌های میدانی تایید می‌کند که کارمندان اداری و حتی برخی از استادان این دانشکده نیز بر وجود یک عامل نابهنجار در حوزه آموزشی دانشگاه اقرار دارند.

یکی از دختران دانشجوی نخبه علمی کشور که از این دانشگاه ترک تحصیل کرده، درباره برخی رفتارهای یکی از استادان دانشگاه می گوید: «از جمله کارهایی که به ما تحمیل می شد این بود که در کلاس شیمی، روی دست بچه‌ها هزینه‌های گزافی می‌گذاشتند. یکی از استادان دانشجویان را مجبور می‌کرد که برای او وسیله‌های آزمایشگاهی بخرند و اگر نمی‌خریدند به آن ها توهین می کرد و از طرفی هم این وسایل را به بچه ها نمی داد و در کمدش پنهان می‌کرد. یا مثلا ما برای دفاع، به کریستال احتیاج داشتیم. این استاد، یک هزینه هنگفتی را به ما تحمیل می کرد که باید کریستال های ما به خارج از کشور ارسال شود. از ما یک میلیون پول پست می گرفت که کریستال ها را به لهستان بفرستد. در حالی که این کار در داخل کشور بدون هزینه یا با کمترین هزینه انجام می شد و هیچ نیازی برای ارسال به خارج کشور نبود.»

از دانشجویان خواسته شد تا برای اثاث کشی خانه استاد کمک کنند

یکی از دانشجویان نخبه علمی که در چند دانشگاه کشور با رتبه بالا قبول شده، درباره ناهنجاری‌های رفتاری این استادان گفت: « آنچه دریافتم یک وضعیت آزار دهنده بود. ما با استادی روبرو بودیم که حتی خارج از زمان دانشگاه، طی تماس‌هایی با ما برخوردهای تحقیرآمیز می کرد. استادی از تحقیر دانشجویان لذت می برد. دانشجویان را به بالا شهری و پایین شهری تقسیم می کرد و بچه های پایین شهری را با زشت‌ترین بیان‌ها خطاب می‌کرد. استادی وارد مسائل خصوصی و شخصی دانشجویان می شد و این مسائل را بین دانشجوها ترویج می کرد. حتی به دانشجویان تهمت دزدی از آزمایشگاه زده شد. حتی یک بار از دانشجویان خواسته شد تا برای اثاث کشی خانه یکی از استادان کمک کنند!»

دانشجویان دکتری که به دلیل فشارهای روانی انصراف دادند

یکی دیگر از دانشجویانی که شش ترم درس خوانده و آماده دفاع پایان نامه بوده به دلیل فشارهای روانی یکی از استادان از به پایان رساندن تحصیلش انصراف داده و می گوید: «آنچه ما می‌گوییم ناشی از سختگیری یک استاد نیست. سختگیری با آزار دادن تفاوت دارد. این مثلا استاد، یک شخصیت صد در صد منفی دارد که هدفش آزار دادن دانشجوست. از اینکه به دانشجویان توهین کند و تهمت بزند تا اینکه وسایل و ابزار و مواد آزمایشگاه را به دانشجویان ندهد. این‌ها رفتارهایی بود که کاری کردند که من با شش ترم درس خواندن، این رشته را به پایان نرسانم و فقط به دلیل رفتارهای زشت استاد انصراف دادم.»

استاد ایمیل زد و فرصت مطالعاتی را از بین برد

یکی از دانشجویان فارغ التحصیل و نخبه علمی کشور از نمونه آزارهای روانی می‌گوید: «استاد راهنما باید حامی دانشجو باشد اما استادی داشتیم که دشمن دانشجوست. او از تحقیر و فشار به بچه ها خوشحال می شود. ایشان حتی از رشد علمی دانشجویان ناراحت می شد. وقتی شنید که من فرصت مطالعاتی در دوره خارج از کشور گرفته ام به شدت مخالفت کرد و گفت اگر تو بروی چه چیزی به من می رسد. باید برای این رفتن به من پولی بدهی. حتی بعد هم ناراحت شد. من دعوت نامه و ویزا برای یک فرصت مطالعاتی گرفته بودم و این زن به سوپروایزر آن دانشگاه خارج از کشور ایمیل زد و چنان از من بد گفت که آن دانشگاه دوره مرا حذف کرد. او شخصیتش به گونه ای است که از رشد علمی دانشجویانش ناراحت می شود. توهین و تهمت و تحقیر دانشجویان روش عمومی اوست و اینها فشارهای روانی بسیاری بر دانشجویان می آورد.»

تخریب شخصیت دانشجویان

یکی دیگر از دانشجویان دکتری، درباره وضعیت نابسامان آزمایشگاه این استاد می گوید: « از ما می خواستند بیش از زمان معمول در آزمایشگاه باشیم و ما را مجبور به نظافت های محل آزمایشگاه می کردند. یکی از مسائل مهم این بود که مواد آزمایشگاهی را به دانشجویان نمی دادند و استاد مواد را در کمد خودش نگه می داشت. بعد وقت و زمان ما را با حرف های شخصی و خصوصی معطل می کرد و مسائل شخصی دانشجویان را پنهانی از یکدیگر می پرسید. حتی استاد سر کلاس برنامه ریزی می کرد تا آبروی دانشجویان را با همان موضوعات خصوصی و شخصی ببرد. او در جمع، شخصیت افراد را تخریب و به آنان توهین‌های بدی می کرد.»

آیا مسئولان اقدامی خواهند کرد؟

آنچه در این گزارش از نمونه رفتاری رخ داده عنوان شد، تنها نمونه های اندکی است. چنانکه موجب شده برخی از دانشجویان در مقطع دکتری انصراف دهند یا برای ادامه تحصیل به خارج از کشور بروند.

*نام دانشکده ها و دانشگاه ها به دلیل رعایت جایگاه علمی آن ها بارگذارکننده خبر حذف شده است.

منبع اولیه خبر مدعی است  اطلاعات،‌ هویت و صدای ضبط شده افرادی که در این گزارش صحبت کرده‌اند، را در اختیار دارد.

منبع: خبر آنلاین

دیگر خبرها

  • دانشگاه تربیت مدرس در میان برترین دانشگاه های ایران قرار گرفت
  • کمک از دانشجویان برای اثاث کشی خانه استاد/ انصراف از دانشگاه به دلیل رفتارهای زشت استاد
  • اساتید و معلمان بهترین راهنما و الگوی جامعه
  • ارتقای کیفیت آموزش و پیشرفت علمی با جذب دانشجویان بین الملل
  • حجازی: درباره بازی با پیکان بهترین راهکار انتخاب می‌شود
  • دانشگاه اراک در میان برترین‌های آسیا قرار گرفت
  • تحرک بین المللی دانشجویان انتقال فناوری به جهان را تسهیل می‌بخشد
  • اعلام همبستگی جمعی از دانشجویان ایرانی با دانشجویان آمریکایی
  • برترین نقاشی دیواری سال 2023 ؛ بانوی نوازنده و خلاقیتی که نمایش می دهد(+عکس)
  • دانشجویان ایرانی حامی فلسطین در دانشگاه کلمبیا چه کسانی بودند؟ + عکس و سند